Hayvanlar Alemi

Evde Tavşan Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Tavşanlar, Türkiye’nin hem evcil ortamında hem de orman ortamlarında yaşayabilen en sevimli hayvan türlerinden biridir. Çalışkanlığına bir de dost canlısı oluşu katılınca daha da sevimli hale gelen bu hayvan türünü, genellikle ‘’Niyetçi’’ tabiriyle adlandırabiliriz. Çünkü tavşanları çoğunlukla seyyar satıcılarda dilek çekerken görmüşüzdür. Sevimli suratıyla ve dost canlısı olmasıyla tavşanı evinde besleyen ve onları çok seven insanlarımız var. Tabii ki tavşan beslemek, diğer canlı türlerini beslemeye benzemez ve oldukça zor bir görevdir.

evde tavsan bakilir mi

Tavşanlar ‘’Crepuscus’’ adını verdiğimiz bir hayvan türündendir. Bu hayvan çeşitleri, genellikle geceleri dolaşır ve gündüzleri uyurlar. Yani aktiflik dereceleri, insanlarla tam tersidir diyebiliriz. Sürekli bir yerleri kazmakla ve kemirmekle meşgul olan tavşanlar, bu özelliklerini vücut yapılarına da yansıtmışlar. Tavşanların tırnaklarına ve dişlerine baktığımız zaman kazmaya ve kemirmeye oldukça meyilli çeşitler olduğunu görebiliyoruz. Peki evde tavşan beslemek için hangi yolları izleyebiliriz?

Evde Tavşan Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Öncelikle evde besleyeceğiniz hayvanın türü önemli olmaksızın, ona yaşam şartlarına uygun ortamlar hazırlamanız gerekiyor. Bu ortamlar sayesinde hem siz kolay şekilde hayvan besleyeceksiniz, hem de beslediğiniz hayvan gayet uysal bir yapıyla büyüyecektir. Özellikle tavşanlar için yaşam alanı oluşturabilmek çok önemlidir. Ayrıca tavşanları evinizde serbestçe bırakabileceğinizi söylemek mümkün olmuyor. Çünkü tavşanlar, evin dört bir yanında bulunan tahtaları, koltukları ve diğer çeşitli şeyleri kemirebilirler. Bu durum hem tavşanın sağlığı açısından hem de sizin maddi açınızdan oldukça tehlikelidir. Peki bunun için ne yapabiliriz?

Tavşanlar Kafeste Yaşar mı?

Tavşanlar kesinlikle kafes hayvanı değildir ve doğal ortama alışkındır. Bu nedenle hayvanınız için büyük bir kafes alsanız dahi, onu günde 2-3 saat boyunca serbest bırakmalısınız. Hayvan koşup oynamalı ve stresini atmalıdır. Sürekli kafesin içinde olan tavşan yalnızlık hissi yaşayarak bunalıma girecektir.

Tavşanınıza kafeste bakmak istiyorsanız, mutlaka bakacağınız kafes büyük olmalıdır. Ayrıca kafesin içerisinde veya odanın herhangi bir bölgesine küçük bir kulübe yaparak onun rahat yaşamasını sağlayabilirsiniz. Tabii ki odaya kulübe yaptığınız zaman, o odayı tamamen tavşanınıza ayırmış olmalısınız. Normal bir odaya kulübe yapsanız bile, tavşanlar eşyalarınızı kemirmeye devam edecektir. Kafeslerin zeminini kesinlikle demir tellerden oluşturmamalısınız. Bu durum oluşursa, tavşanınızın patileri zarar görecektir. Hem rahatlığı hem de dışkının vücuda temas etmemesi için altı mazgallı olan kafesler tercih edilebilir.

İlginizi Çekebilir  Tekir Balığı Nerede Bulunur? Özellikleri Nelerdir?

Kafesinizde bulunan tavşanınız için dikkat etmeniz gereken birçok husus bulunuyor. Öncellikle kafesini koyduğunuz ortamın 8 ile 24 derece arasında olması gerekiyor. Ayrıca tavşanınız direk gelen güneş ışığından korunmalı, her zaman bol su ve saman bulmalıdır. Bu yüzden kafesi bu özelliklere göre donatmalısınız. Ayrıca hayvanın kafes içerisinde sıkılmaması için ona kemirebileceği minik oyuncaklar ve kazabileceği küçük kartonlar vermelisiniz.Kafesin içerisine minik kulübeler yapmalısınız. Tavşanınız bu kulübelerin arkasına saklanabilir, koşabilir ve kendince bir oyun zamanı geçirebilir. Aynı zamanda kafes içerisinde bulunan tuvalet bölgesi de değiştirilmemelidir. Çünkü yeri değiştirilmeyen bir tuvalet bölgesi, tavşanınıza kısa süre sonra tuvalet alışkanlığı kazandıracaktır.

Son olarak hayvanın beslenme konusuna gelecek olursak, tavşanınıza sürekli hazır mamalar yedirmemenizi öneriyoruz. Ayrıca ona taze ve çürümemiş sebzeler vermelisiniz. Bazı bitkiler zehirli olabilecekleri için, kendi yediğiniz marul tarzı ürünleri yedirmeniz de fayda olacaktır. Ayrıca tavşanınızın tırnaklarını iki ayda bir kesmelisiniz. Son olarak aksi bir çene sıkıntısında tavşanınızın dişlerinin çok belirgin olacağını söyleyelim. Bu durum hem tavşanın canını yakacaktır hem de gözünüze oldukça belirgin görünecektir. Hayvanınızın beslenme ve barınma olanaklarını sağladıktan sonra, onu düzenli veteriner kontrollerine götürmenizde fayda olacaktır.

Tavşan Besleyen Biri Olarak;

Evde uzun yıllar tavşan besleyen biri olarak çok memnunum diyebilirim. Tavşan beslerken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar, tavşanın cinsi ve boyutu. Bir çok türü beslendikçe devasa bir hal alabiliyor. İlk beslediğim tavşanda bunu bilmediğim için, aylar sonra çok şaşırmıştım.

Tavşanlar kendilerine yuva olarak bir yer seçerler ve sürekli oraya gitme eğiliminde olurlar. Çis ve dışkılarını burada yaparlar. Sürekli bir yerde tutarsanız bulundukları yere de yapma olasılıkları bir hayli yüksek.

Kendi beslediğim tavşanım sevmediğim biri geldiğinde ona saldırıda bulunduğu oldu. Bunun haricinde evde bulunan kimseye saldırmadılar. Bir kaç defa açlıktan mı oldu anlamasam da elbisemi kemirdikleri yada ayak pençelerinden kaynaklı yırtılmalar oldu. Yaz aylarında balkonda, kış aylarında ise evin içinde tuttum.

 

Tavşanız Evde Nasıl Muayene Edebilirsiniz

https://www.youtube.com/watch?v=GdvX03wK-eM

 

Tavşan Nasıl Yıkanır?

 

Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

https://www.youtube.com/watch?v=8HAxCvEZTVo

 

 

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu